Gentherapie onderzocht in strijd tegen ongeneeslijke spierziekte ALS

De Morgen 2/07/2010

Gentherapie onderzocht in strijd tegen ongeneeslijke spierziekte ALS Brussel l Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, de KU Leuven en Oxford Biomedica gaan samen een gentherapie onderzoeken om de spierziekte ALS te behandelen. De nieuwe aanpak zal uitgetest worden bij proefdieren. ALS of amyotrofe laterale sclerose is een ongeneeslijke, verlammende ziekte. ...

Gentherapie onderzocht in strijd tegen ongeneeslijke spierziekte ALS

Brussel l Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, de KU Leuven en Oxford Biomedica gaan samen een gentherapie onderzoeken om de spierziekte ALS te behandelen. De nieuwe aanpak zal uitgetest worden bij proefdieren.

ALS of amyotrofe laterale sclerose is een ongeneeslijke, verlammende ziekte. Bij patiënten takelen de zenuwbanen af die naar de spieren lopen. Daardoor verliezen ze controle over hun spieren. Ze raken volledig verlamd, maar blijven wel beschikken over alle mentale vermogens. In ons land lijden ongeveer 800 à 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden meer dan 200 patiënten aan de ziekte, en dat aantal stijgt nog. Een behandeling is er vandaag nog niet.

Een van de pistes die nu onderzocht wordt, is die van gentherapie. Bij gentherapie wordt extra genetisch materiaal in lichaamscellen aangebracht, bedoeld als behandeling. Bij ALS gaat het om het gen voor het eiwit VEGF. Dat sluit aan bij onderzoek dat professor Peter Carmeliet jaren geleden aan de KU Leuven startte naar angiogenese of de vorming van nieuwe bloedvaten. Te veel of te weinig angiogenese bleek immers een belangrijke rol te spelen bij tientallen ziektes en het eiwit VEGF is daarbij cruciaal.

Bij verder onderzoek bleek evenwel dat een tekort aan VEGF bij muizen zorgde voor spierproblemen. Het bleek symptomen te veroorzaken die vergelijkbaar zijn met de spierziekte ALS. Dit onderzoek bouwt daarop verder. Door een gen toe te voegen dat extra VEGF aanmaakt, hopen de wetenschappers de start en ontwikkeling van de ziekte af te remmen en zo de levensverwachting te verlengen.

Nathalie Carpentier

Copyright © 2010 De Persgroep Publishing. All rights reserved