Muizenspieren kunnen zonder zuurstof

De Standaard 7/01/2008

Proeven bij muizen werpen een nieuw licht op de manier waarop spieren met zuurstofgebrek omgaan.

BRUSSEL (BELGA)
Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), verbonden aan de KU Leuven, hebben mogelijk een manier gevonden om te voorkomen dat spierweefsel bij zuurstofgebrek afsterft. Ze zijn erin geslaagd om hun experimenten succesvol toe te passen bij muizen.
Bij de experimenten speelt de stof PHD1 een belangrijke rol. Bij muizen die deze stof niet kunnen aanmaken, sterft het spierweefsel niet af bij zuurstoftekort. Bij het afsluiten van een slagader, waardoor de zuurstoftoevoer wegvalt, schakelt het weefsel over op een andere manier om te blijven functioneren. De spier kan bovendien de weinige zuurstof die beschikbaar is, op een betere manier gebruiken. Deze overschakeling kan ook tot stand komen door een behandeling met een PHD1-blokker. De wetenschappers hopen dat zo'n PHD1-blokker ook bij mensen werkt. Op die manier kan worden voorkomen dat bijvoorbeeld de hartspier schade ondervindt bij de verstopping van een ader door een trombose of na een hartaanval. Wellicht leidt dat tot nieuwe behandelingswijzen bij een herseninfarct en kunnen chirurgen ook langer de zuurstoftoevoer naar organen afklemmen tijdens operaties.
Het ontbreken van PHD1 verklaart wellicht ook de aanpassingen van winterslapers, die overleven met een beperkte hoeveelheid zuurstof. Dat kan van belang zijn voor de bewaring van organen voor transplantaties, die wellicht in een kunstmatige winterslaap zouden kunnen worden gehouden.

eve BELGA

Copyright © 2008 Mediahuis. All rights reserved